Endelig fikk Andreas besøkt Moringa-prosjektet på Madagaskar!

01/09/2023

Madagaskar er et spennende land med unik natur, spennende folk og en særegen kultur. Andreas fikk sett mye av landet på reisen da han besøkte forskjellige deler av prosjektet. 

Første stopp: Tombontsoa

Andreas besøkte først Tombontosa, jordbruksskolen i Antsirabe, hvor han delte hus med to rutinerte tidligere Madagaskarmisjonærer fra Jordbruksskolenes venner. På Tombontsoa fikk han verdifull tid med rektor Lala og omvisning på skolen. Første dagen fikk Andreas to timer til å undervise om Moringa for 152 nye studenter på det ettårige yrkeskurset. Den neste dagen besøkte de "Toby" Ambohitrandriana, et sted hvor psykisk syke tas vare på av kirka. Rektor Lala, planteteknikker Elons og Andreas fikk presentere prosjektet, og det ble tatt godt imot. Fire dager senere var Elons og synodepresidenten (tilsvarende biskop) i den Gassisk Lutherske Kirke (FLM) tilbake i landsbyen for å plante moringa sammen med landsbyen! 


Andre stopp: Fihaonana

Etter gode dager på Tombontsoa satte Andreas kursen sørover for å besøke Fihaonana, jordbruksskolen på Sør-øst-kysten i Vohipeno-distriktet. Her ble han tatt godt imot av rektor Hobi, en ildsjel med høy kapasitet. Andreas fikk dele om prosjektet i flere kirker og landsbyer, og fikk møte visepresidenten i FLM og andre lokale kirkeledere. Kirken stiller seg virkelig bak prosjektet og vil være en strategisk samarbeidspartner for å nå bredt på Madagaskar.

Fihaonana har et varmere klima en Tombontsoa. Forholdene her er veldig gunstige for moringa. På skolen dyrker de et stort utvalg av grønnsaker og tropiske frukter for å bli uavhengige av støtte fra Norge. Da to store sykloner traff regionen i februar 2022 ble visjonen om økonomisk uavhengighet satt flere år tilbake. Kraftig vind og store langvarige oversvømmelser ødela store mengder frukttrær og tusener av unge moringatrær på skolens område. Hobi lar seg ikke lett knekke. Nå satses det på nytt, og forhåpentligvis kan vi gjøre justeringer for å få unge moringatrær til å overleve neste syklon. Store moringatrær på skolen og i område vitner om at moringa tåler røffe forhold!

Strategi for veien videre
Moringa-prosjektet vil fortsette å fokusere på utdanning, kompetanseheving og forskning, og å hjelpe de mest sårbare med forbedret matsikkerhet. På jordbruksskolene vil man fortsette å plante moringa og jobbe for økt kompetanse og kunnskap hos stab og elever. Det vil gjøres fôr-eksperimenter på begge skolene med kylling, gris, talapiafisk og melkekyr. I FLM vil det satses på å utdanne hyrdene i Toby'ene, og å spre kunnskapen om moringa i forskjellige kirkelige nettverk. Kvinnenettverket i FLM vil bli et prioritert satsningsområde. De er godt organisert nasjonalt, regionalt og lokalt. Kvinner er alltid en nøkkel til å forandre et samfunn, spesielt når det gjelder mat og ernæring i hjemmet. Visepresidenten i FLM ønsket også å bruke speidernettverket og FLM's skoler for å spre kunnskapen om Moringa. 

For å kommunisere godt til mange i en nasjon hvor internett ikke er allemannseie, lages det nå et bokhefte som oppsummerer det som undervises om moringa. Strategien er å lage det i så høy kvalitet at folk vil ta godt vare på det. Det er et mål at folk med reduserte leseferdigheter skal kunne dra nytte av bokheftet.

I skrivende stund ferdigstilles budsjetter for en treårs periode. På Madagaskar har jordbruksskolene tatt på seg betydelig mer arbeid da de vil sørge for utdanning for FLM. For oss på norsk side gleder vi oss over at prosjektet vil nå flere med kunnskap som kan forbedre helse og hjelpe folk ut av fattigdom.  


Fokusområder fremover:

  • Fôr-eksperimenter
  • Utdanne hyrder i byer for psykisk syke
  • Spre moringa i kvinnenettverket
  • Spre moringa i speidernettverket
  • Bokhefte om moringa


Sammen i kampen mot underernæring!
Powered by Webnode
Create your website for free!