Tombontsoa er i gang
På Tombontsoa i Antsirabe blir i dag 300 gassere utdannet innen jordbruksfag. I juni i år igangsettes et ettårig prosjekt på Tombontsoa, hvor lærere og elever gis opplæring og trening i dyrking og bruk av Moringa. Prosjektet søker å nå ut til alle landsbyene hvor elevene kommer fra. Ved endt opplæring vil elevene dra hjem til sine respektive landsbyer for å plante moringatrær der. Elevene vil dele kunnskapen de har tilegnet seg med familie og kjente. Prosjektet søker en bærekraftig løsning ved å gi landsbyene eierskap til dyrking og bruk av moringa, slik at kunnskapen blir værende når prosjektet avsluttes.
Madagaskar er ett av verdens fattigste land. Ifølge World Bank's Human Development Report (HDR) har mange inntekt på mindre enn $250 i året. Politiske uroligheter, sykloner, så vel som COVID 19 pandemien, har bare forsterket landets fattigdom de siste årene.
Prosjektets mål, slik det er formulert fra Tombontsoa, er å forbedre matsikkerhet i flere områder på Madagaskar. Ved å ta i bruk moringa får man en viktig kilde til protein, vitaminer og mineraler. Treplanting er også en viktig strategi for å redusere effekten av klimaendringer som rammer store deler av Madagaskar, da trær bidrar til mindre flom, tørke og jord-erosjon.
Prosjektet har støtte fra den regionale gassisk-luthersk kirkeledelsen. Dette er veldig positivt og spennende med tanke på å øke prosjektets rekkevidde på sikt. Kirka på Madagaskar har nemlig et helseprogram og ni sykehus som blant annet fokuserer på barnehelse og barneoverlevelse. Dette er spennende samarbeidspartnere for Moringa-prosjektet på Madagaskar!
Prosjektet vil gjennomføre følgende aktiviteter:
- utdanne ansatte ved Tombontsoa til å bli "moringa-eksperter"
- utdanne skolens 300 elever i dyrking og bruk av moringa
- distribuere 900 moringatrær i elevens landsbyer (3 trær for hver student), vil gjentas igjen i 2022
- plante 100 moringatrær på skolen
- plante 180 trær utenfor skolen på utvalgte lokasjoner
- distribusjon av moringa frø og "cuttings" (moringa grener som plantes som stiklinger)
- implementere "nurseries" (småplanteproduksjon) ved skolen
- følge opp studenter som har gjennomgått opplæring og områder hvor moringatrær har blitt plantet