Hva vi gjør
Prosjektet har som mål å bryte sykluser av fattigdom og kronisk underernæring ved å utdanne madagassere om fordelene ved å dyrke og spise moringa.
Prosjektet søker å finne bærekraftige løsninger på noen av Madagaskars komplekse utfordringer. Prosjektet har som mål å gjøre moringatreet tilgjengelig for hele nasjonen. Dette oppnås gjennom å bygge kompetanse ved jordbruksskoler og spre kunnskapen gjennom kirken og andre nasjonale nettverk.
80 % av befolkningen lever av jordbruk, og skolene fungerer dermed som inngangsport til utdanning, helse og lokalsamfunn. Ved å utruste og gi eierskap til madagassere, tror vi at vi får bedre bærekraft og mindre avhengighet av ekstern støtte. Vi mener at lokale bønder har viktig kompetanse på jordbruk i sine områder, og at de vil ha størst rekkevidde i å nå sitt eget folk, da de kjenner språk, kultur og lokale forhold.
Våre partnere på Madagaskar er jordbruksskolene Tombontsoa og Fihaonana. Gjennom kirkens mange nettverk sprer vi kunnskapen om moringa.
Våre fokusområder
Utdanning
- Bygge kompetanse ved jordbruksskoler
- Bruke kirken for å spre kunnskap om moringa
- Utvikle moringaressurser som kan deles med andre aktører
Kvinner og barn
- Undervise kvinner gjennom kirkens nasjonale kvinnenettverk
- Utdanne speider-bevegelsen i moringa
- Få moringa inn i skolemåltider
Psykisk helse
- Forbedre ernæring i psykiatrien
- Bruke treplanting som terapi
- Kurse omsorgspersoner i moringa
Treplanting
- Opprette planteskoler for produksjon av småplanter
- Utvikle moringaplantasjer
- Samarbeide med andre treplanteprosjekter
Utdanning
Jordbruksskolene bygger kompetanse og gjør forskning på moringa. Elevene tar med seg kunnskapen hjem til sine distrikter.
Vi tror kunnskapsformidling er en nøkkel for å se forandring. For at madagassere skal begynne å bruke moringa må de ha en overbevisning om at det fungerer. Ved å bygge kompetanse på jordbruksskolene sørger vi for at tusenvis av fremtidige jordbrukere får teoretisk og praktisk erfaring med moringa.
Rektor på Fihaonana leder et nettverk med 191 jordbruksskoler. Nå skal kompetansen spres til alle disse skolene. Moringaressurser laget ved skolene deles fritt til andre aktører.
Kvinner og barn
Barn fødes ofte blinde på Madagaskar fordi mor mangler A-vitamin under svangerskapet. Moringa inneholder 10 ganger mer A-vitamin enn gulrot gram for gram. Ved å tilsette moringa i kosten kan man hindre at barn blir født blinde. Underernæring under svangerskap og amming er to av hovedfaktorene til at mange barn får en utsatt start på livet. Ved å gi moringa til gravide og ammende går fødselsvekten opp og morsmelk-produksjonen kan dobles.
Kvinnenettverk
Kvinnenettverket
i FLM er en viktig arena for å spre kunnskapen i kirken. De er godt organisert
nasjonalt, regionalt og lokalt. Moringa har vært tema på flere konferanser i
nettverket. Her har de fått trening, utdelt ressurser, frø og småplanter. Det
er avgjørende å ha med kvinnene hvis man vil endre hvordan en familie spiser!
Speiderbevegelsen
Speiderbevegelsen
er også, etter ønske fra kirkens øverste ledelse, et hovedsatsningsområde for å
spre kunnskapen om moringa gjennom kirken.
Skolemåltid
Et
langsiktig mål for moringa-prosjektet er å få moringa inn i skolemåltider.
Mange skoler tilbyr ett rismåltid om dagen. Ved å tilsette moringa vil man
styrke måltidet betraktelig og gi barna bedre forutsetninger for læring. Elever
ved Fihaonana spiser moringa hver dag!
Psykisk helse
Kirken er det sosiale nettverket på Madagaskar. Den lutherske kirken har 152 "tobyer", sentere hvor psykisk syke tas vare på av "hyrder". Moringa-prosjektet, parallelt med Grønn diakoni-prosjektet, skal utvides til alle 152 tobyer de neste årene. Det er tusenvis av hyrder som har blitt trent og som trenes i fordelene av å bruke moringa.
Ved å trene hyrdene i treplanting og grønnsaksdyrking bidrar man på flere måter:
- Forsterker kostholdet og helsen i tobyene
- Bedre økonomi
- Meningsfull samhandling mellom syke og hyrder. Det er helbredende og gir verdighet når de som er syke får være med å dyrke sin egen mat.
- De som forlater tobyene får med seg verdifull kunnskap hjem
Treplanting
Treplanting er en naturlig forlengelse av å undervise om moringa. Moringa skaper verdi på mange måter. Flere steder dyrkes moringa som en avling for bladproduksjon eller oljeproduksjon. I sør har man tradisjonelt brukt rader av moringa for å bremse vinden, men man har manglet kunnskap om at den kan brukes i kostholdet.
Jordbruksskolene bidrar med betydelig treplantingsvirksomhet hvert år for å motvirke avskoging. Trær bidrar til å holde på jorden og reduserer konsekvensene av klimatiske utfordringer som flom, tørke og erosjon.
En visjon er at alle familier kan dyrke sin egen moringa.