Om moringa

Moringatreet er i verdenstoppen når det gjelder ernæringssammensetting og har fantastisk mange positive egenskaper. Alle delene av treet kan brukes. Moringa er en ressurs med et stort urealisert potensiale. 

Blader

Inneholder alle essensielle aminosyrer, 46 forskjellige typer antioksidanter, høyt proteininnhold, særlig rik på vitamin A, B, C, D, E og K og en rekke mineraler, spesielt jern, kalium og kalsium.

Blomst

Blomstene på moringatreet har høyt næringsinnhold. De er søte og fulle av nektar. Blomstene kan spises, eller brukes til å produsere moringa-honning.

Frø

Knuste moringafrø kan brukes til å rense vann. Oljen fra frøene er rik på oljesyre som inneholder sunt enumettet fett. Den motvirker høyt kolesterol og har har anti-inflammatoriske egenskaper.

Frøbelger

Treet setter store frøbelger. Disse kan spises som en grønnsak når de høstes tidlig, eller brukes til oljeproduksjon hvis de høstes når frøbelgene er modne. Frøbelgene har et høyt innhold av protein.

Moringapulver sammenlignet med andre næringsrike matvarer (gram for gram)*

 • 50 x Vitamin B2 vs. Sardin
 • 50 x Vitamin B3 vs. Peanøtt
 • 36 x Magnesium vs. Egg
 • 25 x Jern vs. Spinat
 • 17 x Kalsium vs. Melk
 • 15 x Kalium vs. Banan 
 • 10 x Vitamin A vs. Gulrot
 • 9 x Protein vs. Yoghurt
 • 8 x Folypenol vs. Rødvin
 • 4 x Klorofyll vs. Hvetegress
 • 4 x Vitamin B vs. Rødt kjøtt
 • 3 x Vitamin E vs. Mandler

*Næringsinnhold kan variere avhengig av jordsmonn og andre faktorer.


Egenskaper og bruksområder

Alle delene av treet kan brukes. Moringa er en ressurs med et stort urealisert potensiale. 

 1. Forebygger underernæring hos mødre og barn
 2. Øker morsmelksproduksjon
 3. Fôr til husdyr - kraftfôr
 4. Hurtigvoksende avling
 5. Tørke- og flommotstandig
 6. Forebygger jorderosjon
 7. Frøene kan brukes til vannrensing
 8. Potent vekstmiddel når brukt som kunstgjødsel
 9. Mange medisinske egenskaper

1. Forebygger underernæring hos mødre og barn
Mange studier (1) har vist at inntak av moringa øker morsmelksproduksjon og -kvalitet. Et daglig kosttilskudd av tørket moringapulver har vist seg å gjøre en betydelig forskjell for ammende mødre i Afrika og Asia. Inntak av moringa for mødre har også vist å ha en stor effekt på barnas fødselsvekt og hvor fort de legger på seg. Da underernæring er ett av de største underliggende problemene på Madagaskar, er det viktig for Moringa-prosjektet å spre kunnskap som kan bryte sykluser av underernæring som binder mennesker i fattigdom.

2. Økt melkeproduksjon for ammende
Som menneskeføde brukes grønne moringablader i en hvilken som helst matrett, eller man kan bruke det som te. Hvis moringablader tørkes og males får man moringapulver, et høykonsentrert kosttilskudd med lang holdbarhet. Frøbelgene til moringa kan spises som en grønnsak når den høstes tidlig. Modne frø presses til olje som kan brukes i matlaging. Blomstene på moringatreet er søte og fulle av nektar. Blomstene kan spises, eller brukes til å produsere moringa-honning.

3. Dyrefôr
Som fôr til husdyr er moringa et attraktivt kraftfôr. Det høye næringsinnholdet øker melkeproduksjon hos kyr og geiter. Slaktekylling, gris og talapia-fisk når raskere slaktevekt med moringa i kosten. Forsøk (2) har vist at melkekyr som fikk tilskudd av moringablader og stilker, økte melkeproduksjon med 43-65%. Storfe med moringa i kosten hadde opptil 32% raskere daglig vektoppgang enn storfe i kontrollgruppe på vanlig fôr.

4. Hurtigvoksende avling
Treet vokser raskt og gir store avlinger. Under ideelle forhold kan treet høstes opptil 10 ganger i året. 5-6 avlinger i året er vanlig i Afrika ved kommersiell dyrking. Treet kan høstes for blader første gang etter 5-6 måneder, og treet blomstrer etter 8 måneder. Moringa er lett å dyrke både fra frø og fra stikling (avskåret gren). Stiklinger etablerer seg med røtter i løpet av en til to uker, og er en enkel og effektiv måte å formere moringa på. Avkapp til stiklinger er sterkere og enklere å transportere enn småplanter.

5. Hardfør. Tørke- og flommotstandig
Moringatreet er robust når det først har fått etablert seg. Det er motstandsdyktig mot både tørke og flom, faktorer som er svært relevante på Madagaskar.

6. Jordforbedrer - forebygger jorderosjon
Som andre vekster i erteblomstfamilien, henter treet nitrogen fra luften og binder det i bakken. Dette gjør at moringatreet kan virke som en jordforbedrer og være gunstig for andre hagevekster og avlinger, uten at disse konkurrerer om de samme næringsstoffene.

7. Vannrensing
Knuste moringafrø har en fantastisk evne til å rense vann. En tønne (hvilken som helt beholder) med skittent vann blir over natten drikkbart ved å strø tørrstoffet fra knuste moringafrø oppi. Dette skjer ved at elektriske ladninger i frøene bunnfeller skitt og bakterier i vannet. 

8. Vekstmiddel
Ved å juice friske moringablader og blande dette med vann i et forhold på 1/36, får man et veldig potent vekstmiddel. Forsøk (2) har vist at effekten av å vanne med denne formelen økte avlinger med 20-35% ! I tillegg fikk plantene sterkere røtter, stenger og blader, mer og større frukt, lengre liv, og en større motstandsdyktighet mot plantesykdommer.

Kilder

(1) Chantry, Caroline J., et al. "Use of glactogogues in initiating or augmenting maternal milk supply." The academy of breastfeeding medicine (2004).

Balde, Jennifer C., et al. "A Randomized Double Blinded Parallel-Controlled Clinical Trial On the Effectiveness of Different Doses of Moringa Oleifera (Malunggay) in Promoting Growth in Infants of Breastfeeding Mothers from UERMMMC and Different Hospitals In Metro Manila from June 2000- Jan 2001." UERMMMC Journal of Health Sciences 2002 Jan - April 5(1):21-27.

2) https://www.tfljournal.org/files/Moringa%20for%20fodder%20&%20spray%20%28screen%29.pdf

Sammen i kampen mot underernæring!
Powered by Webnode
Create your website for free!